Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.

Tisk

Výroční zpráva starostky SDH Polanka nad Odrou

Vážení přátelé, sestry a bratři, vážení hosté,

 

dovolte mi, abych vás seznámila s činnosti našeho sboru v Polance nad Odrou v roce 2020.

 

Po celý tento rok se nově zvolený výbor i přes veškerá vládní opatření snažil připravovat na akce dle schváleného plánu práce a rozpočtu. Bohužel spousta naplánovaných akcí byla z důvodu pandemie koronaviru úplně zrušena.

 

Členská základna našeho sboru opět klesla, a to na 60 členů, z toho bylo 34 mužů, 18 žen a 8 dětí. Nově zvolený desetičlenný výbor se v uplynulém roce sešel v sále hasičské zbrojnice celkem 10x s touto účastí: Antes 3x, Cága 10x, Cágová 10x, Petr 9x, Petrová 8x, Novotný 10x, Machů 5x, Gadula 2x, Planka 9x, Padychová 3x. Slečna Padychová, pan Antes a pan Gadula opustili řady našeho výboru v měsíci červnu na vlastní žádost. Taktéž ke konci roku oznámil ukončení práce ve výboru pan Machů. Zbylým šesti členům výboru se tak musely funkce a povinnosti těchto čtyř odstupujících členů výboru přidělit.

 

Sedm členů sboru se zúčastnilo školení preventivních asistenčních hlídek konaném v Dělnickém domě. Tito členové následovně provedli preventivní asistenční hlídky na pěti plesech.

 

V roce 2020 náš sbor požádal o finanční dotaci z Moravskoslezského kraje. V žádosti jsme byli úspěšní a získali jsme finanční dotaci 68 800 korun na nákup potřebného vybavení a na kulturní akce v hodnotě 87 100 korun. Dotace byla hlavně určena na nákup zahradního domku a jeho základny, hasičských stejnokrojů pro nové členy výboru, skládací lavice a stoly, rozkládací stan, dopravu na autobusový zájezd a další položky.

 

Na začátku loňského roku dne 22. ledna členové sboru připravili výroční valnou hromadu okrsku č. 4 v sále naši hasičské zbrojnice. Této výroční valné hromady se zúčastnilo 42 členů okrsku a 3 hosté. Po schůzi si všichni zúčastnění mohli prohlédnout naší nově zrekonstruovanou zbrojnici.

 

V měsíci únoru členové pan Kupka, pan Sýkora a pan Výtisk začali třídit archívní materiály našeho sboru. Toto třídění archiválií od roku 1932 zabralo 9 dnů a členové odpracovali 41 hodin. Archív je nyní uschován ve skladu velitele v popsaných archivních kartónových krabicích a je stále doplňován.

 

V měsících březnu a dubnu zasáhla fungování výboru a také sboru první vlna pandemie a tak jsme byli nuceni zrušit akce pálení čarodějnic a stavění máje. Dále neproběhlo zajištění měsíce požární ochrany a námětové cvičení na základní školu.

Dne 3. července se zúčastnilo 6 členů s praporem pohřbu dlouhodobého člena našeho sboru pana Antonína Fešara.

 

Dne 4. července sbor uspořádal sběr starého kovového odpadu. Této akce se zúčastnilo 8 členů, která trvala 4 hodiny, a bylo nasbíráno 2 740 kg v ceně 6 330 korun. Zde patří velké poděkování panu Martinu Mučkovi, který zapůjčil traktor s vlečkou.

 

Setkání hasičských praporů proběhlo 11. července v Kulturním domě ve Vratimově, kterého se zúčastnili i 3 členové našeho sboru.

 

V červenci byl našemu sboru poskytnut dar v podobě mokro suchého vysavače od firmy KARCHER v hodnotě 12 500 korun, který poslouží také v činnosti jednotky sboru.

 

Plánované smažení vaječiny pro změnu zhatilo špatné počasí a akce se nekonala. Proto starostka SDH navrhla uspořádat letní hasičský večírek za hasičárnou. Tato akce proběhla 22. srpna a zúčastnilo se 32 osob, z toho 24 členů sboru. Večírek se vydařil i přes náhlý déšť, kdy se vše muselo přesunout do garáže hasičské zbrojnice. V tombole bylo připraveno dvaceti kilové sele a sud piva.

 

Díky utlumení pandemie bylo možno realizovat soutěž mužů a žen v termínu 19. září. Této soutěže se zúčastnilo celkem 10 družstev, a to 7 mužských a 3 ženská.  Soutěž probíhala již tradičně v areálu Dělnického domu.

 

V roce 2020 slavilo v našem sboru šest jubilantů. Dvěma byla předána blahopřání, dva jsme navštívili s dárkovým košem a dvěma bychom chtěli popřát dnes na této schůzi neboť pandemie nám zabránila je navštívit doma.

 

Po zbytek roku jsme nemohli uskutečnit žádné akce, které byly v plánu kvůli zhoršující se situaci s pandemii. Plánovali jsme akce jako drakiádu, autobusový zájezd na Slezskou Hartu spojený s jízdou lodí a návštěvou pivovaru Hasič v Bruntále, dále tradiční hasičský večírek a návštěvu hasičů ve Zliechově. V tomto roce doufáme v uklidnění situace a veškeré zrušené akce si nahradíme.

 

Velice dobře a přehledně jsou vedeny naše webové stránky, na kterých se můžete aktuálně dozvědět o všech připravovaných akcích našeho SDH. O významnějších akcích jsou tam zase aktuálně vkládány články i s fotografiemi.

 

Na úseku prevence bylo odpracováno 104  hodin při různých asistenčních hlídkách, byly také zasílány články do Polanského zpravodaje a pravidelně byly aktualizovány i obě vývěsní skříňky u kina a před hasičárnou.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem členům kteří se aktivně podíleli na brigádách a akcích pořádaných našim sborem v roce 2020.

 

Děkuji za pozornost

Zpracovala:    Dagmar Cágová, starostka SDH

 
Čtvrtek, 18. Duben 2024

Design by: LernVid.com