Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.

Tisk

V Polance hořelo zemědělcům hned dvakrát, balíky slámy od blesku a obilí v sušičce

Nejméně 200 tisíc korun bude činit souhrnná škoda, kterou utrpělo zemědělské družstvo v Ostravě-Polance nad Odrou po dvou požárech z brzkého pátečního rána 15.8.2008. Nejprve zahořelo v sušičce 20 tun obilí, pak blesk zapálil asi o dva kilometry dál velkou hromadu balíků se slámou. Při požárech nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Ještě před ranním vydatným přívalovým deštěm s doprovodem hromobití, za které by se nemusela stydět žádná metalová kapela, vyjely do okrajové části Ostravy čtyři jednotky hasičů k požáru v sušičce obilí. Požár byl nahlášen po třetí hodině ranní v ulici K Vydralinám.

Termokamera naměřila uvnitř sušičky, kde leželo zhruba 18 až 20 tun obilí, teplotu 400 stupňů Celsia. Požár zřejmě vznikl v důsledku sušení. Hasiči na zasažené obilí – některá zrnka byla spečená do menších černých nevábných škvarků – použili vodní mlhu i sníh (CO2) a obilí ze zařízení postupně odsypávali.

Požár hasiči dostali pod kontrolu asi za hodinu, další dvě hodiny jim trvalo dohašování. Pak ještě místní jednotka hasičů z Polanky požářiště hlídala. Podle majitelů půjde část obilí použít jako krmivo, ale škoda se může vyšplhat o desítky tisíc korun výše – až po kontrole, zdali požár nepoškodil konstrukci sušičky.

U obilí zasahovaly dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a dvě dobrovolné jednotky hasičů z Polanky nad Odrou a sousedních Klimkovic. Během zásahu zažily pořádné běsnění počasí, kdy do nedalekého stožáru udeřil silný blesk…

Tři jednotky (JSDH Polanka do 9 hodin hlídala sušičku) se musely kolem půl šesté přesunout k dalšímu požáru k asi dva kilometry vzdálenému druhému zemědělskému areálu. Polanečtí zemědělci vzali vážně předpovědi meteorologů, podle nichž měl až v pátek odpoledne přijít do Moravskoslezského kraje přívalový déšť, a až do čtvrtečního večera (cca do 21:00 hodin) sklízeli z polí stovky kusů dvoumetrákových balíků se slámou. V areálu v ulici Anny Letenské je nechali venku do pátečního rána, a chystali se je uklidit pod střechu.

To se jim nevyplatilo. Jeden z četných blesků, prolétajících nad Ostravou, trefil přímo do několika metrů vysoké hromady stovek balíků. Zasahovaly opět čtyři jednotky hasičů, jen polanecké hasiče vystřídali kolegové z Ostravy-Staré Bělé. Během zásahu byly přivolány další dvě dobrovolné jednotky z Ostravy-Pustkovce a Ostravy-Krásného Pole. Zásah s proléváním slámy byl ukončen až před pátečním polednem. Škoda byla odhadnuta na sto tisíc korun.

Autor článku : Tiskový mluvčí HZS MSK

 
Neděle, 19. Květen 2024

Design by: LernVid.com