Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.

Tisk

Družební setkání v roce 2009.

Dne 13. června 2009 uskutečnil Sbor dobrovolných hasičů z Polanky autobusový zájezd k hasičům do obce Zliechov na Slovensku. Zájezd vedený starostou SDH a starostou obecního úřadu v Polance byl hlavně zaměřen na důstojné oslavy 50-ti let založení společné družby mezi oběma hasičskými sbory. Tohoto zájezdu se zúčastnili hlavně naši mladší hasiči, ale poprvé na zliechovské půdě stanul i ředitel základní školy v Polance pan RNDr Josef Teper. Krátce před 12 hodinou jsme byli velice vřele přivítáni jak představiteli hasičů, tak i starostou obce Zliechov v budově místní základní školy, kde oslavy probíhaly.

Po obědě bylo dost času na prohlídku Zliechova i na návštěvu známých občanů. V 17 hodin začala slavnostní schůze a to za účasti tří hasičských představitelů jak z kraje, tak i z Bratislavy. Po zprávě o činnosti za celých 50 let družby a po zdravicích hostů jsme předali zliechovským hasičům upomínkové dary. Své dary předal i starosta naší obce pan Kaspřík, ale i ředitel základní školy pan RNDr Teper. Za aktivní přístup k družbě byla šestici našich členů předána pamětní plaketa od zliechovských hasičů a panoramatický obraz současného Zliechova. Z rukou slovenských hasičských představitelů náš sbor obdržel nejvyšší hasičské vyznamenání pro zahraniční hasiče a to medaili „ Za spolupráci“, která podle vyjádření pana náměstka, ještě nebyla v České republice udělena žádnému SDH. Po slavnostní schůzi provedla zpestření celého odpoledne místní folklórní skupina Strážovanka. Zbytek oslav patřil jak tanci, zábavě, navazování nových přátelství, ale i ochutnávce a konzumaci piva, které jsme v počtu 4 sudů vezli sebou. Těsně před půlnocí se nám na několikátý pokus podařilo odjet zpět do Polanky.

Na závěr bych chtěl všem občanům Polanky předat pozdravy od všech známých ze Zliechova, kteří byli s touto družbou někdy vázáni. Také ale i ostatním, kteří se o tuto družbu v minulosti zajímali, stejně jako i poslednímu žijícímu členu, který stal u zrodu této krásné družby a to panu Františkovi Sojkovi z Polanky.

Stanislav Výtisk
SDH Polanka

 
Pátek, 26. Duben 2024

Design by: LernVid.com