Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.

Stalo se
Oslavy výročí 130. let založení SDH Polanka nad Odrou

V sobotu 9.9.2023 proběhly oslavy 130.let výročí vzniku dobrovolných hasičů v Polance nad Odrou. Vše začalo slavnostní schůzí v 11:00 v hasičské zbrojnici. oslavy 130, let založení sboruNa schůzi jsme si připomněli historii sboru, kterou nám prezentovala obsáhlou zprávou starostka sboru, zavzpomínali na členy, kteří nás navždy opustili a poslechli si projevy hostů. Poté jsme se přesunuli na Dělnický dům, kde už probíhala akce den obce. Díky spojení programu jsme se tak mohli věnovat především ukázkám, se kterými přijeli pomoci i hasiči z Bílovce, Zábřehu a Krásného Pole. Vše se tentokrát odehrávalo na parkovišti za Dělnickým domem. První ukázku přichystali hasiči z Bílovce, kteří předvedli vyproštění osoby z osobního automobilu havarovaného na bok. oslavy 130, let založení sboruDalší dvě ukázky už byly v naší režii. První ukázka byla likvidace požáru osobního automobilu. Druhá ukázka popisovala zásah při úniku neznámé chemikálie a její likvidaci. Významnými hosty těchto oslav byli hasiči z družební obce Zliechov ze Slovenska a jejich rodiny, člen revizní komise OSH v Ostravě Václav Kusyn a starosta obce Pavel Bochnia. Družba s hasiči ze Slovenského Zliechova trvá již velmi dlouho a v příštím roce bude slavit výročí 65 let. Velké poděkování patří všem, kteří pomáhali jak s přípravou, tak i s organizací. JP


Další foto najdete ve fotogalerii

 
Drakiáda 2023

DRAKIÁDA

Letos už osmým rokem proběhla 7.října 2023 tradiční hasičská drakiáda. Bylo pořádně větrno a sluníčko moc nesvítilo, ale i tak vás to neodradilo nás navštívit. Dorazilo celkem 34 krásných draků.

Některé rozbil vítr hned na začátku a někteří skončili i na stromě. Ale i tak jsme si rozlet všech draků užili.

Za těch osm let jsme se posunuli a vše vylepšili tak, že vás chodí na tuhle akci víc a víc.

Začínali jsme v roce 2016 u řeky Odry a vůbec nás tenkrát nenapadlo jaká se z toho stane pěkná tradice. Vyzkoušeli jsme hned několik míst v Polance, například pole za fotbalovým hřištěm, pole u nábytku Holčík a také pole u sběrného dvora. Tímto děkuji družstvu vlastníků, že nám každý rok nějaký prostor vypůjčí k rozletu draků. Začátky byli slabší, co se týče odměn pro děti, občerstvení a vůbec celého programu. Díky sponzorům a přátelům je teď drakiáda taková jaká je.

Velké poděkování patří především firmě Rappa za poskytování sponzorských darů ve formě hraček pro děti. Ovšem nic by nebylo bez lidí, kteří mají chuť a elán tuhle akci pořádat.

Děkuji hasičům a přátelům, kteří pomáhají.


Ale i vy nám můžete pomoci drakiádu nadále vylepšovat. Budeme rádi, když nám pošlete názory, co můžeme ještě vylepšit. Napsat můžete na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Vaše názory a podměty zvážíme, probereme a pokusíme se vyhovět.

Tuhle akci děláme především pro radost dětí, a i nadále budeme.

Těším se na další společně prožité ročníky drakiády.


Dagmar Cágová – starostka SDH Polanka

Drakiáda 2023

Drakiáda 2023

 
nejvyšší vyznamenání SDH Zasloužilý hasič

Dne 20. září 2023 převzal náš člen SDH v Polance pan Stanislav Výtisk na zámku v Přibyslavi nejvyšší vyznamenání Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, a to titul Zasloužilý hasič. Na tento slavnostní akt ho doprovodil náměstek starosty okresního sdružení v Ostravě Bc. Martin Čech a člen revizní komise OSH v Ostravě Václav Kusyn.

Stanislav Výtisk - Zasloužilý Hasič

Stanislav Výtisk byl již od svých deseti let členem žákovského družstva mladých hasičů v SDH Polanka nad Odrou. V roce 1972 se stal řádným členem SDH a začal pracovat jako pomocník vedoucího mládeže až do roku 1975. V tomto období soutěžil v dorosteneckém družstvu i v družstvu mužů. V roce 1975 byl zvolen do výboru SDH jako vedoucí kolektivu mladých hasičů. V roce 1979 absolvoval velitelský kurz v hasičské škole Bílé Poličany a rovněž v roce 1979 byl zvolen do funkce velitele sboru i velitele JSDH, kterou svědomitě vykonával po dobu dlouhých 32 let až do roku 2011. Vedl pravidelná školení jednotky, výcvik, účastnil se mnoha zásahů při požárech, technických pomocích a likvidaci živelních pohrom. Za mimořádné úsilí při likvidaci ničivé povodně, která silně postihla naši obec i některé části Ostravy v létě roku 1997, byl vyznamenám Medailí za odvahu a statečnost. Zároveň v našem sboru vykonával střídavě funkci náměstka starosty a vedoucího mládeže. Jako dlouholetý pracovník Hasičského záchranného sboru Českých drah v Ostravě přenášel své odborné znalosti i do jednotek SDH v okrsku č. 4 v Ostravě, kde vykonával od roku 1983 do roku 2015 funkci velitele, později funkci jednatele okrsku. V období let 1996 - 2000 byl zvolen do výkonného výboru OSH Ostrava a po dobu dvaceti let byl členem Okresní odborné rady represe. Dále se významnou měrou podílel na přípravách a organizaci sportovních soutěží v požárním sportu jak na úrovni sboru, okrsku, okresu, kraje i na republikových soutěžích. Má odbornost Rozhodčí instruktor požárního sportu, hasič II a strojník. V našem sboru vždy patřil k oporám a nejpracovitějším členům. Rovněž na poli mezinárodní spolupráce vykonává doposud mnoho užitečné práce v rámci mnohaleté družební spolupráce se slovenským DHZ Zliechov, za což byl oceněn Medailí za mezinárodní spolupráci III. stupně i Medailí Dobrovolné požární ochrany Slovenské republiky. Za dobu svého členství byl oceněn čestnými uznáními všech úrovní a v roce 2010 mu byla udělena Medaile za mimořádné zásluhy.

Pan Stanislav Výtisk patří mezi významné dobrovolné hasiče okresu Ostrava, je znám mezi hasiči v širokém okolí, je oblíben pro svou pracovitost a obětavost, kterou nadále i v důchodovém věku pro hasičské hnutí vykonává. Svou celoživotní prací tak přispěl k rozvoji dobrovolného hasičstva a z těchto důvodů si plně zasloužil udělení titulu Zasloužilý hasič.

Svou činnost v našem sboru rozhodně neskončil. Stále působí ve sboru jako revizor a velmi aktivně se zúčastňuje veškerého dění v něm.


Za výbor SDH v Polance Standovi gratulujeme a děkujeme mu za dlouholetou aktivní práci.

Stanislav Výtisk - Zasloužilý Hasič

Stanislav Výtisk - Zasloužilý Hasič

Stanislav Výtisk - Zasloužilý Hasič




 
Družební setkání ke 100. výročí DHZ Zliechov

Družební setkání hasičů

 

V sobotu 2. září navštívila 8 členná delegace Sboru dobrovolných hasičů z Polanky družební obec Zliechov na Slovensku u příležitosti 100. výročí založení místních dobrovolných hasičů. Delegace vedená velitelem SDH, starostou a místostarostkou obecního úřadu v Polance byla vřele přivítána jak představiteli místních hasičů, tak i starostou obce Zliechov.

V 11 hodin začala v budově základní a mateřské školy (v obci není jiné kulturní zařízení) slavnostní schůze za účasti nejvyšších hasičských představitelů z Bratislavy, Trenčína, Ilavy a hejtmana Trenčínského kraje. Po zprávě o činnosti sboru za celých 100 let a po zdravicích hostů jsme předali zliechovským hasičům upomínkové dary. Své dary předal i starosta naší obce pan Bochnia. Naše členka paní Wasilka Pistovčák předala stuhu k pamětnímu praporu hasičů Zliechova. Po společném obědě patřilo odpoledne již ukázkám historického i současného použití požární techniky.

K večeru bylo přichystáno venkovní posezení v nově zrekonstruovaném areálu Na Pusté. Po 20 hodině jsme se začali loučit s našimi kolegy a odjeli jsme zpět do Polanky.

Na závěr bych chtěl všem občanům Polanky předat pozdravy od všech známých ze Zliechova, kteří byli s touto družbou někdy vázáni, ale i ostatním, kteří se o tuto družbu v minulosti zajímali. Oslavy 65. výročí založení družby mezi hasiči z Polanky a Zliechova by se mělo konat v roce 2024 u nás v Polance.

Družební setkání ke 100. výročí DHZ Zliechov  Družební setkání ke 100. výročí DHZ Zliechov

Družební setkání ke 100. výročí DHZ Zliechov

 
Setkání Polánek 2023

Z Polanky do Polánky poosmé..

V sobotu 17. června se uskutečnil další zájezd našich hasičů do Polánky, tentokrát do Polánky u Moravského Krumlova (okr. Znojmo). Jednalo se o již osmé setkání dobrovolných hasičů z Polanek, nacházejících 

Z Polanky do Polánek poosmé

se v České republice. První ročník se konal už v roce 2011 v Polánce u Kutné Hory.


 V devítimístné dodávce odcestovalo krátce po osmé hodině a za krásného a slunečného počasí tentokrát jen osm účastníků zájezdu. Cesta uběhla rychle a s malou zastávkou na benzínce v Olomouci jsme byli v 11 hodin uvítáni starostou hasičů v Polánce. Centrum oslav byl v luxusním areálu místní restaurace s názvem PUB CAFÉ BAR, která je jediným místem pro konání podobných oslav nebo kulturních a rodinných akcí připravena. Velice příjemný byl i pohled na vývěsní štít s nápoji, neboť se tam čepoval Radegast, a to za levnější cenu než v naší Polance.
Areál restaurace byl vzorně připraven a u stánků s občerstvením a jídlem se začaly tvořit první fronty. Hasiči nebo jejich příznivci z dalších tří Polanek (Polánka u Moravského Krumlova, Polánka u Malešova z okr. Kutná Hora a Valašská Polanka) už byli rovněž na místě a tak začaly první uvítací rozhovory a přípitky. Ve 12 hodin byl podáván společný oběd, který byl hrazen z prostředků místních hasičů. Po obědě odjeli všichni polančané autobusem do Moravského Krumlova, kde jsme navštívili místní zámek a výstavu Slovanské epopeje od malíře Alfonse Muchy, kdy vstupné (a to nemalé), bylo opět hrazeno pořádajícími hasiči.

Z Polanky do Polánek poosmé

 Ještě odpoledne jsme si všichni stihli prohlédnout Poutní kapli sv. Floriána v Moravském Krumlově. Po návratu do areálu restaurace v Polánce jsme našli útočiště ve stínu velkého stanu, neboť počasí bylo skoro tropické. Uprostřed areálu byla krytá tribuna pro muzikanty a taneční plocha, na které byl v 16 hodin zahájen starostou místních hasičů další program. Po zahájení si všechny delegace navzájem vyměnily upomínkové předměty. Další tři hodiny zábavy patřily cimbálové muzice a k poslechu a tanci zahrála amatérská country skupina. Pro zájemce byla připravena i dvacetiminutová projížďka kočárem taženým koňmi. Další zájemci mohli navštívit degustaci vín od místního vinaře ve vinném sklípku, který se nacházel přímo v tomto areálu. V průběhu programu nás navštívil starosta města Moravský Krumlov (Polánka je částí tohoto města) Mgr. Tomáš Třetina, který je zároveň i současným senátorem Parlamentu ČR. Další část taneční zábavy probíhala i za nemalé přítomnosti místních občanů. K jídlu byly připravené různé grilované speciality.

Těsně po jednadvacáté hodině se všech 44 hasičů začalo pomalu loučit a připravovat se na návrat do „svých“ Polanek. Našim polančanům se podařilo nastoupit do dodávky

Z Polanky do Polánek poosmétěsně o půl desáté a s malou zastávkou ještě v Polánce, kvůli nafocení společné fotky před cedulí na začátku obce, odjet směrem domů. V závěru bych chtěl poděkovat všem, kteří se této akce zúčastnili a rovněž i našemu členu SDH Tomáši Novotnému, který nás bezpečně celou cestu odvezl z Polanky do Polánky a zpět. Za všechny účastníky zájezdu je nutno říci, že tento jednodenní zájezd u příležitosti setkání polančanů byl opět bezvadný a velice příjemný. Další sraz polančanů je naplánován na rok 2025 a to 

už potřetí v Polánce u Kutné Hory.

Stanislav Výtisk


 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 1 z 11
Sobota, 20. Duben 2024

Design by: LernVid.com